перлите на мароко

 Кралство Мароко – суверенна мюсюлманска държава, с официален език арабски, е част от Великия Арабски Магреб.

Мароко е разположено в Северозападна Африка. На север граничи с Гибралтарския проток и Средиземно море, на юг – с Мавритания, на изток – с Алжир, а на запад – с Атлантическия океан. Морският бряг се простира върху площ от 3500 км.

Общата площ на страната е 710 850 кв. км.

В Мароко преобладава средиземноморският климат, умерен на запад и север под влиянието на Атлантическия океан. С навлизане във вътрешността на страната континенталният му характер става по-силно изразен, със значителни температурни разлики. Зоната на Атласките планини се характеризира с висока влажност на въздуха и често заснежаване. На юг климатът е пустинен. Мароко е съставено от шестнадесет области.

Императорските градове- Изкуството допринася за опознаването на историята на мароканското културно наследство.
Зад укрепленията на градовете Рабат, Мекнес, Фес и Маракеш изкуството и архитектурата на  Мароко са се изграждали чрез редуването на съперничество и конфликти в медините и по пазарите, в цитаделите, джамиите и тежките порти на кралските дворци.

Уникалното културно наследство – имперски градове, средновековни медини, реномираната кухня и занаятчийство, и гостоприемното население предлагат на посетителите достъпни и изтънчени преживявания.

Освен културните забележителности страната предлага и богата гама от модерни туристически услуги – световноизвестния голф туризъм, а също така и селски, здравен, насърчителен и конгресен туризъм.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

– Мароко е първата страна в света, признала Съединените американски щати.

– Джебел Тубкал е най-високият планински връх в Арабския свят. Той е наричан още „Масивът на Тубкал“ и е най-високата точка на Висок Атлас и на Северна Африка изобщо, с височината си от 4167 м. Той се намира на 63 км южно от Маракеш, в провинция Ал Хауз, в национален парк с неговото име. На берберски език името на Джебел Тубкал е „Adrar N’Dern“ като думата „Adrar“ означава „връх“, а предлогът „N“ – на.

– Мароканските плажни ивици са най-дългите в Арабския свят.